Νέα - Ειδήσεις
Απαρτιωτικό Ψυχολογικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα για τη Σχιζοφρένεια (Integrated Psychological Therapy for Schizophrenia Patients- IPT)

 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ "ΑΝΕΛΙΞΗ"

 

Το Απαρτιωτικό Ψυχολογικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα (IΡΤ), αποτελεί μία ομαδικού τύπου Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική παρέμβαση, εμπειρικά τεκμηριωμένη, η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση των ασθενών που πάσχουν από σχιζοφρένεια. Ο στόχος αυτός προσεγγίζεται μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ασκήσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των γνωστικών λειτουργιών και στη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων, που έχουν επηρεαστεί από την ασθένεια (Ευθυμίου, Ρακιτζή, & Roder, 2009).

Η ανάπτυξη και οι πρώτες εφαρμογές του IPT έγιναν πριν από 20 χρόνια, στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική της Βέρνης, υπό του καθηγητή ψυχιατρικής Prof. H. D. Brenner και με επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας τον Prof. Dr. V. Roder. Σήμερα, εφαρμόζεται σε 16 χώρες, σε εκατοντάδες κλινικές και νοσοκομεία, ενώ ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος το έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των προτεινόμενων παρεμβάσεων αποκατάστασης για τη σχιζοφρένεια (Roder, Muller, & Schmidt, 2011).

Αποτελεσματικότητα

Την τελευταία 25ετία, έχουν διεξαχθεί ανεξάρτητες μελέτες μέτρησης της αποτελεσματικότητας του IPT σε 11 χώρες. Στις έρευνες αυτές καταδεικνύονται τα σημαντικά θετικά αποτελέσματα του προγράμματος σε διάφορους τομείς, και κυρίως η βελτίωση που επιφέρει στον γνωστικό τομέα, στην κοινωνική συμπεριφορά και στη συμπτωματολογία. Οι παραπάνω αποδείξεις συνηγορούν στο ότι το IPT μπορεί να θεωρηθεί ως μία θεραπευτική παρέμβαση με πλούσια κλινική εμπειρία και αντίστοιχα ερευνητικά δεδομένα και συνίσταται για την αποκατάσταση των προβλημάτων που συνοδεύουν τη σχιζοφρένεια (Müeller, Roder, & Brenner, 2007; Roder, Brenner, Kienzle & Ευθυμίου, 2007).

Η πορεία του IPT στην Ελλάδα

H κύρια ομάδα που ασχολείται με την εφαρμογή του IPT στη χώρα μας, αποτελείται από τους Ευθυμίου Κωνσταντίνο, Διδάκτορα Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ρακιτζή Σταυρούλα, υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, και Γεωργιλά Πολυξένη, Διευθύντρια του Ψυχιατρικού Τμήματος Ενηλίκων του «Γ. Γεννηματάς».

Από το 2008 έως και σήμερα, το IPT, εφαρμόζεται στην ψυχιατρική κλινική του Γ.Ν.Α. "Γ. Γεννηματάς", από την κα. Ρακιτζή και την κα. Γεωργιλά.

Από το 2012, στην «Ξένιος Ζευς, ΑμΚΕ» υλοποιείται μία από τις πρώτες εφαρμογές του προγράμματος για το ευρύ κοινό, από τους Ιωάννη Χρυσόπουλο– Ψυχολόγο, και Γεώργιο Αβραάμ – Ψυχίατρο, υπό την εποπτεία των κ.κ. Ευθυμίου, Ρακιτζή και Γεωργιλά.

Συνοπτικά, η πορεία του IPT στην Ελλάδα, διήνυσε τους παρακάτω σταθμούς:

-          1998: ο κ. Ευθυμίου ξεκινάει μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης ειδικών ψυχικής υγείας με εργαστήρια στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ).

-          2004-2005: Συστήνεται ομάδα εργασίας στο ΙΕΘΣ, από τους κ. Ευθυμίου και κα. Ρακιτζή, και επισημοποιείται η συνεργασία με τον καθηγητή κ. Roder. Έκτοτε, υπάρχει συνεχής παρουσία της ελληνικής ομάδας για το IPT σε συνέδρια της ΕΛΨΕ και της ΕΨΕ, καθώς και σε συνέδρια στο εξωτερικό.

-          2006: εκδίδεται το εγχειρίδιο του IPT στα ελληνικά σε 500 αντίτυπα

-          Από το 2008 και μετά αρχίζει η εφαρμογή του ΙΡΤ για πρώτη φορά στον ελληνικό πληθυσμό, στο ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων του "Γ. Γεννηματάς", από την κα. Ρακιτζή και την κα. Γεωργιλά.

-          2009: διοργανώνεται διήμερο συνέδριο με θέμα τις βιοψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στη σχιζοφρένεια, ως συνεργασία του ΙΕΘΣ με το ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», και προσκεκλημένο ομιλητή τον καθηγητή κ. Roder.

 

-          2011: διοργανώνεται το πρώτο δομημένο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΙΡΤ, με συμμετοχή ψυχιάτρων και ψυχολόγων από το ΙΕΘΣ και την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ), υπό την εποπτεία των κ.κ. Ευθυμίου, Ρακιτζή και Γεωργιλά.

 

-          2012: Το IPT ξεκινά να εφαρμόζεται και στην Ξενιος Ζευς ΑμΚΕ, από τους κ.κ. Χρυσόπουλο και Αβραάμ, στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή του IPT, στις δομές της Ξένιος Ζευς, ΑμΚΕ, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Ιωάννη Χρυσόπουλο, στο 210.9022.010

 

Βιβλιογραφία

Müeller, D. R., Roder, V., & Brenner, H. D. (2007). Effectivität des Integrierten Psychologischen Therapieprogramms für Schizophren Erkrankte. Eine Metaanayse über 28 unabhängige Studien. Der Nervenarzt, 78(1), σσ. 62-73.

Roder, V., Brenner, H.D., Kienzle, N., Ευθυμίου, Κ. (2007). Το απαρτιωτικό ψυχολογικό θεραπευτικό               πρόγραμμα για τη σχιζοφρένεια (I.P.T). Εγχειρίδιο για τον θεραπευτή και βιβλίο ασκήσεων.          Αθήνα: Scientific Publications Ltd.

Roder, V., Muller, D., & Schmidt, S. (2011). Effectiveness of Integrated Psgychological Therapy for Schizophrenia Patients. A research update. Schizophrenia Bulletin, 37(2), σσ. 71-79.

Ευθυμίου, Κ., Ρακιτζή, Σ., & Roder, V. (2009). Ένα γνωσιακό συμπεριφορικό ομαδικό θεραπευτικό πρόγραμμα για τη βελτίωση των γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των ασθενών με σχιζοφρένεια. Ψυχιατρική, 20(3), σσ. 245-254.

Τα νέα μας

twitter

Twitter
 


twitter

Facebook
 
 


twitter

YouTube
 

Ενδεικτικές φωτογραφίες

Our Newsletter